• Gratis verzending v.a. €100         

  • < 23:59 besteld = Direct verzonden

  • 9.2 / 10 Thuiswinkel Waarborg
  • Energiezuinig, Duurzaam & Safe

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Hoe sluit ik een in-lite grondkabel aan?

Het aanleggen van tuinverlichting in jouw tuin is een leuke klus, maar vereist wel wat voorbereiding voor het beste resultaat. Het aansluiten van een grondkabel is de belangrijkste stap voor het veilig aanleggen van jouw tuinverlichting. Het aansluiten is niet moeilijk en kun je prima zelf, als je tenminste weet hoe dit moet en waar je op moet letten. Zit jij nog met de vraag: hoe sluit ik een grondkabel aan? Dan hebben wij voor jou het antwoord.


Waarvoor gebruik ik een in-lite grondkabel?

Zonder een grondkabel leg je geen in-lite tuinverlichting aan. Een grondkabel transporteert een elektrische  stroom  (12 Volt) van een transformator naar jouw tuinverlichting. Door deze ondergronds aan te leggen, maak je het mogelijk om je armaturen van stroom te voorzien zonder dat je de kabels in het zicht houdt. In-lite grondkabels kunnen prima onder de grond worden verwerkt en zijn waterbestendig. Lees meer over je bekabeling planning.

Waar sluit ik een grondkabel op aan?

Het aansluiten van een grondkabel doe je op een transformator (trafo). Voor in-lite verlichting is dit één van de verschillende transformators: HUB-50, HUB-100 of Smart HUB-150. Welke transformator je nodig hebt, ook wel trafo genoemd dat je kiest, hangt af van je lichtplan. Bepaal het totale vermogen van de armaturen bij elkaar opgeteld (de VA waarde) en kies de trafo die hier bij past. De in-lite transformatoren zijn tot 100% van de capaciteit te belasten. De Hub 50 is belastbaat tot 50Va, Hub 100 tot 100Va en de SmartHub 150 tot 150Va.


Bepaal het type kabel

Voor het aansluiten van in-lite armaturen zijn twee verschillende kabels beschikbaar: de 14/2 en 10/2 kabel. Deze getallen duiden de dikte van het koper binnen de kabel aan. in-lite gebruikt een dikke koperen kern, dit heeft als voordeel dat de stroom gemakkelijk door de kabel kan stromen. Storingen en haperingen worden daarmee voorkomen. De 14/2 kabel gebruik om een afstand tot 40 meter te overbruggen. De 10/2 is iets dikker en kan daardoor over een langere afstand worden gelegd. Met deze zwaardere 10/2 kabel overbrug je maximaal 80 meter. Montage van tuinverlichting hoeft niet moeilijk te zijn!

Zelf een grondkabel aansluiten in 5 stappen

Het aansluiten van een grondkabel doe je aan de hand van vijf stappen. Voordat je begint met het aansluiten van de grondkabel is het verstandig om een grondkabelplan te maken. Het maken van een grondkabel plan doe je op basis van je lichtplan. Teken de kabels in het huidige lichtplan. De kabels leg je in de buurt van de armaturen. Let ook op aftakkingen van de kabel, naar plekken die niet eenvoudig op de route liggen. De aftakkingen verbind je eenvoudig met de CC-2 kabel verbinder. Let erop dat deze maximaal met 50 watt belast mag worden. Gebruik meerdere cc-2 kabelverbinders indien er meer dan 50 Watt is aangesloten achter de kabelverbinder.

Stap 1: schakel de spanning uit

Wanneer je verlichting aan gaat sluiten is een ding belangrijk: schakel de spanning uit. Dit doe je voor je eigen veiligheid. Nadat je dit gedaan hebt ik het tijd om aan de slag te gaan met het klaarmaken van je tuinverlichting.

Stap 2: Graaf een weg voor de grondkabel

Voor je begint met het aansluiten van de kabel is het handig om een gleuf voor de grondkabel klaar te maken. Het grote voordeel van het in-lite systeem is dat de grondkabel niet minimaal 60 centimeter diep ingegraven hoeft te worden zoals met 230 volt grondkabel wel vereist is. Maak het jezelf makkelijk door de kabels te plaatsen op makkelijk bereikbare plekken zoals langs bestrating en borders. Tip: ga je de grondkabel onder een terras door leggen, gebruik dan een mantelbuis. Zo kun je bij eventuele uitbreiding, storing of verplaatsing de kabel verleggen zonder het terras op te breken. 

Stap 3: In-lite grondkabel aansluiten op de trafo

De volgende stap in het proces is het aansluiten van de buitenkabel op je transformator. Allereerst verwijder maximaal 1 centimeter van de isolatie. Stop de kabel in de aansluiting van de trafo en klik hem simpelweg vast door de sluiting naar beneden te duwen. Rol vanaf hier de kabel uit en leg de kabel vast zonder deze te strak aan te leggen. Houdt rekening met het eventueel zakken van de aarde in de gleuf. 

Stap 4: Sluit de grondkabel aan op je armaturen

Nu is het tijd om de armaturen aan te sluiten op de grondkabel. De armaturen sluit je direct aan op de kabel of door middel van de met elk armatuur meegeleverde "Easy Lock schroefconnector". Zo kun je elk armatuur van in-lite aansluiten op elke gewenste plek op de kabel. Het systeem is modulair en geeft maximale flexibiliteit voor jouw tuinverlichting.

Stap 5: Testen

Voordat je alle kabels onder de grond legt, is het verstandig om te testen. Doe dit voordat je alle kabels weer ondergronds plaatst. Mocht er dan iets nog niet helemaal kloppen, hoef je niet alles eerst uit te graven. Tip!  Wanneer een armatuur niet (meer) brandt dan heeft dit veelal als oorzaak dat de Easy-Lock niet goed recht in de grondkabel is geprikt. Even losdraaien, kijken of de pennetjes goed recht staan en opnieuw recht op de kabel aansluiten is dan de oplossing. 

Eenvoudig grondkabels aansluiten dankzij het in-lite systeem

Door het bovenstaande stappenplan te volgen sluit jij eenvoudig en snel jouw eigen tuinverlichting aan. De gemiddelde installatietijd voor het aanleggen van een basissysteem met één of meerdere armaturen is eenvoudig zelf te doen. Het in-lite systeem is erop ingericht dat iedereen veilig en zonder problemen aan de slag kan. Wil jij meer weten over hoe het in-lite systeem werkt? Kijk dan hier voor nog meer informatie over het in-lite systeem. Bekijk ook onze tuinverlichting tips.