• Gratis verzending v.a. €100         

  • < 23:59 besteld = Direct verzonden

  • 9.2 / 10 Thuiswinkel Waarborg
  • Energiezuinig, Duurzaam & Safe

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Hoe maak ik een lichtplan voor mijn tuin?

Wil jij tuinverlichting aanleggen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan is het handig om een lichtplan voor je tuinverlichting te maken. Dit helpt je bij het praktisch en sfeervol indelen van je in-lite tuinverlichting. Wij van Tuinverlichtingwinkel.nl leggen jou aan de hand van vijf stappen uit hoe je dit doet.

Bij het verlichten van jouw tuin komt meer kijken dan mooie lampen kiezen. Zet jij de schop in de tuin en zoek je daarvoor naar sfeervolle en praktische verlichting? Het lichtplan is een handig instrument als basis. Door de lichtbronnen in jouw tuin vooraf te bepalen, kom je niet voor verrassingen te staan. Ben jij nog niet overtuigd om een lichtplan te maken?

Waarom is een lichtplan maken belangrijk?

Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Daarom is het belangrijk om een lichtplan te maken. Bij het installeren van de tuinverlichting kom je op deze manier niet voor ongewenste verrassingen te staan. ...'

Lichtplan maken voor tuin in 5 stappen

Het lichtplan maak je om overzicht te krijgen in de verlichting in je tuin. Het maken hiervan doe je dit simpelweg aan de hand van vijf stappen. De stappen die je moeten volgen bij een lichtplan maken voor je tuin zijn:

  • Stap 1: Teken je tuin
  • Stap 2: Denk na over het functionele licht
  • Stap 3: Denk na over sfeervolle verlichting
  • Stap 4: Bepaal het type armatuur
  • Stap 5: Kies jouw armaturen

Stap 1: Teken je tuin

Het maken van een lichtplan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is simpelweg het markeren van de gewenste lichtpunten op een velletje papier. Teken hier op schaal jouw tuin. Denk bij het tekenen aan elementen als bomen, een vijver, trap en terras. Vergeet ook niet bloembakken en tuinmeubilair. Door dit te doen creëer je voor jezelf overzicht en kun je daarna bekijken wat verlichting nodig heeft.

Stap 2: Denk na over het functionele licht

Wanneer de basis staat is het tijd om te gaan kijken naar verlichting. Allereerst is het slim om na te denken over de functionele verlichting van jouw tuin. Dit zijn punten waarvan je zeker weet dat die verlicht moeten worden. Denk hierbij dan aan lampen bij de voordeur, garage of een opstapje. Het zijn lichtplekken waardoor je veilig en vertrouwd door je tuin loopt, zonder dat je voor verrassingen komt te staan in het donker.

Stap 3: Denk na over sfeervolle verlichting

Met sfeervolle verlichting voeg je, je raad het al, meer sfeer toe aan jouw tuin. Bijvoorbeeld door met grondspots een boom van onder verlichten. Zo laat je deze ook stralen in het donker. Bepaal de pareltjes uit jouw tuin en markeer de locaties die sfeer kunnen gebruiken. Vergeet ook niet sfeervol licht te bepalen voor jouw terras en andere plekken waar je veel tijd doorbrengt.

Stap 4: Bepaal het type armatuur

Door het lichtplan maken, weet jij nu waar en wat je moet verlichten. Nu is de vraag nog hoe? Kies je voor wandlampen, grondspots, staande lampen, buitenspots of opbouwlampen? Bij ons vind je een breed assortiment aan in-lite tuinverlichting. De keuze voor het type armatuur is afhankelijk van de functie van het licht. Staande lampen of grondspots zijn functioneel voor het verlichten van een pad. Een mooi voordeel van buitenspots is dat ze makkelijk te richten zijn en in bijvoorbeeld een het dak van een veranda zijn te monteren. Wil je licht hebben vanaf een muur? Kies dan voor wandlampen.

Stap 5: Kies jouw armaturen

Nu je weet welk type armaturen je wil gebruiken is het tijd voor misschien wel het leukste gedeelte: de armaturen uitkiezen. Bij Tuinverlichtingswinkel.nl vind je allerlei soorten in-lite armaturen en stijlen. Kies wat bij je past. Ben je meer een liefhebber van RVS of aluminium? Ga je voor een zwarte, zilveren, grijze of witte armatuur? Neem een kijkje bij ons brede assortiment aan 12 volt tuinverlichting en vind jouw favorieten. Bekijk ook onze tuinverlichting inspiratie.

Aan de slag met het lichtplan maken

Nu je weet wat een lichtplan en de functioneel en sfeervolle tuinverlichting is, wordt het tijd om aan de slag te gaan. Pak een vel papier, een potlood en voor de zekerheid een gum. Dan is het tijd om te gaan tekenen en in te delen. Bestellen van de tuinverlichting doe je vervolgens eenvoudig op onze website. Heb jij nog vragen over in-lite verlichting? Tuinverlichtingswinkel.nl heeft het antwoord op jouw vraag.

TIP:  Heb je de tekening klaar en wil je graag advies of hulp bij je tuinverlichtingsplan, dan helpen we je graag verder. Dat kan via email;  info@tuinverlichtingswinkel.nl , via app; 06 23 18 96 96 of Plan hier een afspraak met onze tuinverlichting experts.